recept: Káposztába ágyazott csülök, Kifőzde
Káposztába ágyazott csülök
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1-1,5 kg-os füstölt csülök,
1 kg savanyúkáposzta,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
15 dkg jó húsos kolozsvári szalonna,
20 dkg vékony füstölt szalonna,
15 dkg házi füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
pirospaprika, kapor, pár szál zellerlevél, köménymag





Legjobb zárható cserépedényben elkészíteni (Pataki tál, római tál, Römertopf stb. - ilyen néven ismert). A tálat hideg vízbe áztatjuk.
Ezután a csülköt megmossuk, a szőröket leperzseljük, lekaparjuk, kicsákányozzuk, mindegy hogyan, de eltávolítjuk, majd félig puhára főzzük (kb. 1,5 óra fedő alatt, kislángon). Ha megvan, a léből kivesszük, de a levet is megtartjuk.
Amíg a csülök fő, felkockázzuk a vöröshagymát, a füstölt szalonna felét vékony szeletekre vágjuk, másik felét apró kockára. A kolozsvári szalonnát is felszeleteljük és bevagdossuk kakastaréj formára. Karikára vágjuk a kolbászt, apróra a fokhagymát, és kissé megvagdossuk a káposztát, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, mint az öreg kínai tudós bajsza, mert különben pont úgy fog lecsüngeni szánk sarkából, mint a fent említett jeles tudósnak, és ez kerülendő.
Az apró kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk és megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, épp csak üvegesre. Rátesszük a kolbászkarikákat, azt is megfuttatjuk, meghintjük 2-3 kávéskanál pirospaprikával, a tűzről levéve elkeverjük benne, majd ráöntünk egy kevés vizet, hogy meg ne égjen, beleteszünk egy csipetnyi köménymagot, végül belekeverjük a káposztát, egyszer megforraljuk, majd lefedve félretesszük.
Ha még nincs kész a csülök, elfoglaljuk magunkat valahogy, fő, hogy el ne aludjunk.
Mikor a csülök nyomásra már nem olyan ruganyos, tűvel is beleszúrhatunk, és ha segédeszköz használata nélkül ki tudjuk húzni, abbahagyhatjuk a főzését, kiszedjük, lecsöpögtetjük. A beáztatott tálat kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, kibéleljük a vékony füstölt szalonnaszeletekkel, rátesszük a megmosott zellerlevelet és a káposztának kb. a harmadát.
Beleágyazzuk a csülköt, rátesszük a maradék káposztát, meglocsoljuk a csülöklével (lehetőleg a tetejét szedjük le, az tartalmasabb). A tetejére elterítjük a tejfölt, megszórjuk az apróra vágott kaporral és rátesszük a kolozsvári szalonnaszeleteket. Lezárjuk a tálat, és hideg sütőbe téve, másfél óra hosszat sütjük: először fölfuttatjuk 240 fokra. Ha elérte, visszavesszük 180-ra és mérjük az időt.
Tálaláskor egy kanál tejföllel díszítjük, amit megszórunk szárított kaporral, finom friss, ropogós héjú félbarna kenyeret és fanyar, testes vörösbort adunk hozzá.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: csülkös káposzta
 székelykáposzta
 csiki gulyás

Forrás: Anna kedvenc receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.20. Utoljára frissítve: 2012.02.10.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 17:18:02 - 2.66)
Hozzászólások:

Sancho (2012-03-02 10:13:00):
Na, megvan a hétvégi koszt is oldva!

Kifőzdés (2012-03-02 22:43:00):
Hogy tudsz jóllakni virtuális kajával? :-)

Sancho (2012-03-04 11:15:00):
Például úgy, hogy megfőzöm.

Josti (2012-03-22 18:12:00):
Én megfőztem, megettem, kettéállt a fülem is, olyan jó volt!

Megjegyzés a recepthez